Wegańska zupa krem z cukinii
Cukinia to takie śmieszne warzywo. Albo je kochasz, albo nienawidzisz. Ja przez większość mojego życia zdecydowanie zaliczałam się do tej drugiej grupy, ale od jakiegoś czasu zaczęło się to zmieniać. Przed Wami jeden z powodów.
WEGAŃSKA ZUPA KREM Z CUKINII
Składniki na 3 porcje:
- 3 małe cukinie
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek lub inny olej
* ziarna słocnecznika
Bulion warzywny:
- 1 średnia marchewka
- 1 duży ziemniak
- 1 pietruszka
- 1 por
- 0,5 l wody
- sól, pieprz
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Cukinię ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę. Nie obieramy jej ze skóry, dlatego ważne jest aby cukinia była młoda. Cebulę kroimy w piórka, następnie podsmażamy na oliwie do zeszklenia - wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wcześniej przygotowaną cukinię. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Kiedy cukinia będzie już bardzo miękka, blendujemy wszystko do uzyskania gładkiej masy.
W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, przyprawiamy i zagotowujemy. Kiedy warzywa będą miękkie, blendujemy je, uprzednio wyjmując liść laurowy i ziele angielskie.
Zmiksowaną cukinię łączymy ze zblendowanym bulionem warzywnym, doprawiając całość według własnych preferencji.
Zupę posypujemy ziarnami słonecznika i podajemy z pieczywem lub grzankami ziołowymi.