Wegetariańskie bolognese
Choć przepisów na wegetariańskie bolognese jest całe mnóstwo, ciężko trafić na taki, który godnie zastępowałby mięsną wersję tego sosu. I ja od kilku miesięcy poszukiwałam tego smaku i voilà - udało się! Soczewica świetnie zastępuje mięso mielone, a dodatek pieczarek nadaje cudownego aromatu. Koniecznie spróbujcie i śmiało częstujcie mięsożerców - będą zachwyceni!
Składniki:
- kartonik passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 150 g pieczarek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- makaron typu spaghetti
Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną kostkę cebulę. Pieczarki kroję w plasterki i dodaję do cebuli. W międzyczasie gotuję soczewicę*. Kiedy cebula się zeszkli, a pieczarki odparują wodę, dodaję passatę pomidorową i wszystkie przyprawy, a po chwili ugotowaną na sypko soczewicę. Pozostawiam chwilę na gazie, na koniec doprawiam. Smacznego!
* W garnku zagotowuję 1 szklankę wody, dodaję soczewicę i kilka kropel oliwy. Pozostawiam pod przykryciem na 15 minut, następnie solę i pozostawiam na kolejne 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz