Sos pomidorowy z cukinią

Włoskie dania to moja słabość. Kiedy tylko na talerzu pojawi się makaron z sosem, z góry wiem, że nie skończy się na jednej porcji. I tak naprawdę, to nic w tym złego, bo dania takie jak te, to zdrowie w czystej postaci. Poniżej przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych letnich obiadów. Sos na bazie passaty pomidorowej z nutką wędzonej papryki i kawałkami cukinii – niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie, szczególnie, że jego przygotowanie to raptem kilkanaście minut…



Składniki:
- 1,5 małej cukinii
- 1 mała cebula
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- papryka wędzona (1 łyżka)
- papryka słodka (1 łyżka)
- zioła prowansalskie (1 łyżka)
- czosnek granulowany lub sól czosnkowa
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej roślinny dobrej jakości
- makaron świderki
* kilka listków bazylii

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy ze skóry i również drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy lub oleju, a następnie wrzucamy poszatkowane warzywa. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Kiedy cebulka ładnie nam się zarumieni, a cukinia zmięknie (potrwa to około 15 minut), dodajemy passatę, a zaraz później przyprawy: paprykę wędzoną, paprykę słodką i zioła prowansalskie oraz ponownie sól, pieprz i czosnek, jeśli jest taka potrzeba. Sos jeszcze chwilę podsmażamy, po czym dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Danie podajemy udekorowane listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Wege Przestrzeń , Blogger