Zupa krem z pieczonej papryki i cukinii

Ta zupa zdecydowanie pachnie jesienią. Intensywny aromat pieczonych warzyw w aksamitnym, kremowym wydaniu - to prawdziwa radość dla podniebienia. Polecam każdemu, szczególnie na chłodne, jesienne wieczory!


Składniki:
1 duża, dojrzała cukinia
4 czerwone papryki
sól, pieprz
papryka słodka (ok. 1 łyżeczki)
papryka wędzona (ok. 1 łyżeczki)
papryka ostra (1/2 łyżeczki)
bulion z warzyw
oliwa z oliwek

Bulion:
2 marchewki
1 pietruszka
½ cebuli
1 średni ziemniak
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
lubczyk suszony do smaku

Cukinię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek, kroimy w plastry. Paprykę pozbawiamy gniazd i również kroimy w dość duże plastry. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Warzywa co jakiś czas obracamy na drugą stronę, żeby za bardzo nam się nie przypiekły.

Teraz mamy czas na przygotowanie bulionu. Warzywa obieramy. Marchewki, pietruszkę i ziemniaka kroimy w kostkę, natomiast cebulę i czosnek zostawiamy w całości. Wszystko zalewamy ok. 1 litrem wody, przyprawiamy i zagotowujemy. Mniej więcej w połowie gotowania wyjmujemy cebulę, żeby nam się nie rozpadła.

Kiedy warzywa będą już upieczone, obieramy papryki ze skóry. Jeden plaster papryki kroimy w drobną kostkę, resztę blendujemy z cukinią, dodając stopniowo bulion (powinniśmy zużyć około ¾ bulionu bez warzyw*). Zblendowaną zupę zagotowujemy, przyprawiając paprykami oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Podajemy posypane papryką, ziarnami słonecznika, kiełkami lub grzankami.

* Warzywa wraz z resztą bulionu możemy wykorzystać do TEGO sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Wege Przestrzeń , Blogger